Ambtenaar 024: Trots op de stad

Binnen de gemeente Nijmegen werken duidelijk ambtenaren die het beste met de stad voor hebben. Enthousiaste, betrokken publieke professionals die allen op hun eigen manier een bijdrage willen leveren aan een specifiek stukje van de puzzel die Nijmegen (of Knotsenburg in deze tijd van het jaar) tot één van de leukste steden van Nederland maakt. Via de NijmegenSchool wordt de ontwikkeling van medewerkers gestimuleerd. Met de workshop Op weg naar de Ideale Ambtenaar hebben Bas van Leeuwen en Ronald Derks een deel van hen meegenomen in hun kijk op de rol van de ambtenaar in de hedendaagse samenleving.

Bij de introductie wordt duidelijk dat alle deelnemers erg trots zijn op hun werk voor de gemeente Nijmegen. De waardering voor het vak van ambtenaar en de unieke positie die deze biedt om een verschil te maken in het leven van mensen is op zijn plaats en mag geuit worden!

Na een interactieve verkenningstocht langs het bureaucratische denken van Weber, het marktdenken van de New Public Management stroming en de benadering die uitgaat van het creëren van maatschappelijke meerwaarde zijn de deelnemers aan de slag gegaan met het uitwerken van een casus. De grootste uitdaging daarbij was om niet te relativeren en zich volledig te verplaatsen in bijvoorbeeld de wereld van de ideale ambtenaar binnen de context van de Weberiaanse bureaucratie. De Nijmeegse ambtenaren hebben deze opdracht met verve en overtuiging uitgevoerd en hebben haarfijn blootgelegd wat de sterke punten van ieder ideaaltype zijn.

Door elkaar vervolgens in een ‘high pressure mini coaching’ sessie de juiste vragen te stellen en suggesties te doen, heeft iedere deelnemer de vertaling geprobeerd te maken van de opgedane inzichten naar de eigen werkpraktijk. Er zullen nog wat afspraken voor koffie of indringende gesprekken met een buddy overheen gaan, maar deze groep ambtenaren is in elk geval op de goede weg.

Leuke, leerzame workshop. Interactie was fijn, want daardoor ontstond een goede discussie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.