Horloges, koffie en een hondenriem…

Zo maar wat items die gisterochtend door Amsterdamse ambtenaren van het projectmanagementbureau (PMB) in huis werden verzameld om een ideaaltypische ambtenaar uit te beelden. De hondenriem stond onder meer voor gedeelde verantwoordelijkheid en gezamenlijkheid. Woorden die goed passen bij de ambtenaar als Verbinder. Het horloge symboliseert het nakomen van afspraken, resultaatgerichtheid en effici├źntie: tijd is geld! De Ondernemer herkent zich helemaal in deze termen. Koffie laat zich niet beperken tot een van de drie types. Het past bij de plichtsgetrouwe, routinematige en voorspelbare Bureaucraat, maar ook bij de Verbinder die gericht is op ontmoeting, verbinding en het goede gesprek.

Als onderdeel van de managers class van PMB binnen de gemeente Amsterdam zijn we de week gestart met de workshop De Ideale Ambtenaar. Geen gemakkelijke opgave om op maandagochtend meteen vier uur een Teams bijeenkomst in te duiken, maar de deelnemers zijn er in geslaagd de aandacht en energie de volle vier uur vast te houden.

Bij de start van de workshop wordt meteen duidelijk dat het voor alle aanwezigen belangrijk is om via hun werk bij de gemeente bij te dragen aan het mooier en beter maken van de stad. Met De Ideale Ambtenaar helpen we publieke professionals om het werken aan een mooie stad, dorp, provincie of Nederland als geheel nog effectiever te kunnen doen. Door meer inzicht te geven in verschillende opvattingen over wat een goede ambtenaar is, meer waardering te krijgen voor stijlen die afwijken van jouw eigen voorkeur en te leren hoe je in kunt spelen op verwachtingen van anderen over jouw rol als ambtenaar.

Ik heb ontdekt dat je als ambtenaar ook positief bureaucratisch kan zijn.

Veel van de deelnemers herkennen zich direct in de Ondernemer of Verbinder. Actiegericht, dingen voor elkaar krijgen, werken vanuit de bedoeling, doen wat goed is voor de stad. In de loop van de ochtend wordt de waardering voor de Bureaucraat en zijn/haar focus op neutraliteit, zorgvuldigheid, transparantie en rechtmatigheid echter ook zichtbaar. We hebben stilgestaan bij de kracht van taal en hoe je met het kiezen van de juiste woorden kunt aanhaken op de belevingswereld van degene met wie je samenwerkt. Ook een echte Bureaucraat kan op deze manier aansluiting vinden bij een uitgesproken Ondernemer.

Door de workshop heb ik de drie types beter leren kennen en ben ik me bewuster van mijn eigen voorkeuren. Nu kan ik ook goed anticiperen door andere types op een andere manier te benaderen.

Bij de samenstelling van je projectteam (of welke andere groep waarin collega’s binnen de overheid met elkaar samenwerken) is het goed om te kijken naar voldoende diversiteit. Kwaliteiten die passen bij bij de Bureaucraat, Ondernemer en Verbinder kunnen elkaar aanvullen en versterken. Naast bijvoorbeeld persoonlijkheidskenmerken, drijfveren en teamrollen kan iemands ambtenarenprofiel dus ook van waarde zijn om in deze afweging mee te nemen.

Al met al een inspirerende en leerzame start van de week met deze projectmanagers die graag hun steentje bijdragen aan een mooier Amsterdam!

Klinkt dit als iets dat voor jouw team of afdeling ook zinvol kan zijn? Neem dan contact op met Bas van Leeuwen of Ronald Derks om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.