Online leren: waardering voor de Bureaucraat

Max Weber, een bureaucraat in hart en nieren.

Na een periode van 6 maanden veelal thuiswerken, leek de workshop De Ideale Ambtenaar binnen het programma van de Metropool Mastercourse Strategie, een leergang voor strategische adviseurs binnen de lokale overheid, fysiek plaats te kunnen vinden. De opleving van het Coronavirus heeft echter roet in het eten gegooid, waardoor een uitwijk naar de online wereld nodig was. Een flinke uitdaging voor de deelnemers en workshopleiders Bas van Leeuwen en Ronald Derks om het grotendeels interactieve en op gesprek gerichte programma tot zijn recht te laten komen.

Het model dat Bas en Ronald hebben ontwikkeld, is opgebouwd rond drie ideaaltypische beelden van een goede ambtenaar (Bureaucraat, Ondernemer, Verbinder). Dit concept is stevig in de bestuurskundige theorie verankerd en is – zo hopen de bedenkers – eenvoudig genoeg om ook in de praktijk van toegevoegde waarde te kunnen zijn.

Hoewel de deelnemers zich vooral herkenden in de meer proactieve, op de buitenwereld gerichte Ondernemer en Verbinder kan ook de Bureaucraat op sympathie rekenen. Niet altijd vanwege de invulling die er aan wordt gegeven (stroperig, risicomijdend, intern gericht), maar wel vanwege onderliggende waarden als rechtmatigheid, gelijkheid, transparantie en neutraliteit. In de dagelijkse werkpraktijk kan het enorm zinvol zijn om kwaliteiten die in deze rol sterk vertegenwoordigd zijn om je heen te organiseren als strateeg. Zo kun je deze benutten om de opgave waar jij aan werkt verder te brengen, ook als jouw eigen voorkeur uitgaat naar een andere rol.

Op een af en toe tegenstribbelend medium na is de sessie erg positief verlopen. Veel waardering voor de deelnemers die zich met veel inzet en toewijding op de materie hebben gestort. Met de workshop hebben zij een bril aangereikt gekregen om op een frisse manier naar hun eigen rol te kijken in het complexe en interessante geheel waarin zij werken. Gelukkig hoef je niet te kiezen tussen de verschillende rollen van de ideale ambtenaar. Je kunt per situatie bepalen hoe je de rollen wil combineren en zo maak je jezelf dé ideale ambtenaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.