Op bezoek bij rijkswaterstaat

Donderdag 4 april waren we met de workshop “Op weg naar de ideale ambtenaar” op bezoek bij Rijkswaterstaat. Als onderdeel van hun introductieweek hebben de trainees van de 12e
trainee tranche van Rijkswaterstaat in de workshop de verschillende beelden van de overheid en ideaaltypische ambtenaren verkend.

Voor de meesten was de introductieweek ook echt de eerste week als ambtenaar. Voor de start van de workshop en in de pauzes ging het regelmatig over de eerste stappen in de organisatie. Soms ook heel praktisch: hoe kan je bijvoorbeeld het beste je Rijkspas aanvragen. “Waar heb jij hem opgehaald?” en “Je kan hem ook op laten sturen naar je projectlocatie.”

Met deze 17 ambitieuze trainees, afkomstig uit het hele land, zijn we op zoek gegaan naar de sterktes van elk van de drie ideaaltypische ambtenaren. Daarbij zijn we natuurlijk ook ingegaan in de valkuilen van elk ideaaltype.

Om te oefenen met de stijlen hebben we gebruik gemaakt van een casus over de verplaatsing van een zorgboerderij bij de verbreding van een snelweg. In de simulatie liet één groep alle belanghebbenden de handen vasthouden en de ogen sluiten om eerst in rust met elkaar in contact te komen. Op het eerste gezicht een hilarische oplossing, maar met een belangrijke kern. Om nader tot elkaar te komen moet je elkaar wel kunnen horen en begrijpen.

Mooi om te zien met welke ambitie en energie deze verse publieke professionals van start gaan in het publieke domein. Vanuit Rijkswaterstaat’s Koers 2020 worden alle trainees ook van harte uitgenodigd om hun eigen talenten in te brengen in de organisatie. Wij wensen ze een bijzonder succesvolle start van hun carrière bij deze prachtige organisatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.