Via vakmanschap naar meesterschap

KAF

Op een mooie zonnige middag heeft Ronald Derks met een inspiratiesessie Op weg naar de Ideale Ambtenaar een bijdrage mogen leveren aan de kick-off van de leergang Via Vakmanschap Naar Meesterschap van de gemeente Almere.  Met dit ambitieuze programma investeert Almere in het gehele lijnmanagement en deze week is de tweede pilotgroep van start gegaan. Heel bijzonder aan deze aanpak is dat het programma voor het overgrote deel tot stand is gekomen met inzet van eigen collega’s uit de gemeente.

Dit maakt het als ‘buitenstaander’ extra waardevol om de deelnemers aan deze leergang te mogen prikkelen en hen een instrument aan te reiken om op een nieuwe, frisse manier naar hun rol als ambtelijke professional te leren kijken. Met behulp van het praktische model dat uitgaat van drie ideaaltypische beelden over de ambtenaar zijn de leidinggevenden met elkaar op zoek gegaan naar wat het betekent om een goede ambtenaar te zijn.

Is dit een doener die midden in de maatschappij staat en in staat is om verbindingen te leggen en tot een gezamenlijk resultaat te komen? Of misschien toch een zeer efficiënte resultaatgerichte manager die van een dashboard vol met groene vinkjes een lach op zijn gezicht krijgt? Of moeten we meer denken aan de zorgvuldige, degelijke en transparante collega die iedereen gelijk behandelt en daarbij uitgaat van geldende wet- en regelgeving en procedures? De realiteit vraagt waarschijnlijk om een ambtenaar die afhankelijk van de context kan schakelen tussen de verschillende rollen die je als ambtenaar kunt innemen. En om leidinggevenden die begrijpen dat dit een behoorlijke sensitiviteit en flexibiliteit vereist als het gaat om de getoonde leiderschapsstijlen.

Een mooie uitdaging die aan deze Almeerse pioniers wel toevertrouwd is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.